Een snuifje cultuur? Neen dank u. Aalter is op cultuurdieet?

30 December 2007

Onder de noemer van een heus cultuurbanket, startte de gemeente Aalter met grootste plannen voor het Aalterse cultuurbeleid in 2004. We zijn nu bijna 4 jaar verder en wat is er van dat banket overgebleven? Een afslankingskuur. Alleen al op de begroting van 2008 wordt een besparing van 37.700 € doorgevoerd op vlak van erfgoed en cultuurprogrammatie. Hier is de afschaffing van het schoolprogramma nog niet bij gerekend. Dat is goed voor een verdere afslanking van een slordige 25 000 euro. In totaal dus meer dan 60 000 euro minder budget om te besteden. Het is duidelijk. Het bestuur wil niet meer investeren in een actieve programmatie in het auditorium. Dat moeten anderen dan maar doen. De Aalterse verenigingen of het Meetjeslandse samenwerkingsverband Comeet. Op zich een keuze die verdedigbaar is. Maar als het bestuur hiervoor kiest, dan zou je denken dat het voorziet in de ondersteuning van de verenigingen voor culturele programmatie. Voor verenigingen is het niet evident om zowel de veelal dure uitkomsom van een theatergezelschap of muziekgroep te financieren als de huur van het auditorium.

Het bestuur schuift de volledige programmatie in de schoenen van de verenigingen maar wil hier niets voor betalen. Comeet krijgt een kleine bijkomende subsidie van 3900 euro. Wat Comeet met die middelen moet doen is echter onduidelijk. Naast het gebrek aan budget is er ook een gebrek aan sturing van het cultuurbeleid. De cultuurbeleidscoördinator is al van september vertrokken. En er is nog steeds geen aanwerving in het vooruitzicht. Het is trouwens de derde coördinator op drie jaar tijd. Toch wel een teken dat er in Aalter iets grondig fout zit bij het cultuurbeleid. Voor de derde keer op een rij, verliest de culturele dienst haar diensthoofd. Op die manier kan je nooit een degelijke en kwaliteitsvolle dienstverlening uitbouwen.

Het is duidelijk, zowel op financieel vlak als op organisatorisch vlak laat het Aalters bestuur het cultuurbeleid stikken. Als we vergelijken met omliggende centrumgemeentes zoals Eeklo, Evergem en Tielt is de cultuurprogrammatie al altijd een mager beestje. Nu wordt het wel echt huilen met de pet op. Groen! Aalter vraagt een actieve ondersteuning door van de uitbouw van de culturele dienst een prioriteit te maken en door meer middelen te voorzien voor de verenigingen om de programmatie in het auditorium op punt te stellen.

Meer info:
Mieke Schauvliege, gemeenteraadslid, 0479 /34.40.17 - [email protected]