Groen wil Aalter en de Aalternaren klaarstomen voor de uitdagingen van de komende 6 jaar. We gaan voluit voor een groene, verkeersveilige, warme en bruisende gemeente. Ons programma laat zien welke prioriteiten we hebben en wat ons uniek maakt in vergelijking met andere partijen.
Een verkiezingsprogramma is nooit helemaal af. De wereld verandert voortdurend. We moeten dus durven bijsturen wanneer nieuwe feiten, cijfers of argumenten op tafel gelegd worden. Groen wil altijd luisteren naar de Aalternaar en moedigt jullie aan om ideeën en opmerkingen te delen. Zo kunnen we die, waar mogelijk, opnemen in ons programma.
Voor een groen Aalter
Aalter heeft veel verschillende landschappen: weilanden, bossen, natuurgebieden zoals het Drongengoed en het Hooggoed … Anderzijds staat onze open ruimte onder druk. Vooral in de dorpskernen wordt er volop gebouwd en is er steeds minder ruimte voor water en natuur. Groen wil de open ruimte beschermen, verharding tegengaan en zorgen dat iedereen in Aalter kan genieten van de natuur.
We kijken ook naar de toekomst. De klimaatverandering zorgt voor nattere en minder koude winters. In de zomer hebben we meer hitte en droogte, maar even goed hevige regenbuien, stormen en overstromingen. Aalter blijft hiervan niet gespaard. We moeten dus stappen zetten om ons hierop voor te bereiden.
Hoe doen we dit?
Minder grijs, meer blauw en groen
- We willen dat voor elke woning in Aalter voldaan wordt aan de 3-30-300-vuistregel, de nieuwe Vlaamse groennorm. Wat betekent dit?
- Vanuit je huis moet je minstens 3 bomen kunnen zien.
- Vanuit de lucht gezien moet minstens 30% van de buurt bedekt zijn met boomkruinen.
- Binnen 300 meter van je huis moet er een park of groengebied zijn.
- Het is goed voor onze fysieke en mentale gezondheid.
- Het zorgt voor meer sociale contacten.
- Het wapent ons tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals droogte, hitte en overstromingen.
- In Aalter-Centrum maken we een park van het gebied tussen Lostraat, Loveldlaan, Lovelddreef en Kestelstraat zoals gepland in het Gewestplan.
- In Bellem willen we samen met de eigenaar de Markettebossen openstellen voor het publiek.
- In Knesselare openen we de pastorijtuin en vergroenen we het plein voor de kerk.
- Natte gebieden moeten nat blijven. In deze gebieden mogen geen nieuwe bouwvergunningen worden gegeven en mag de grond niet worden opgehoogd. Waar mogelijk vergroten we de capaciteit om water op te slaan. Een nieuwe megaverkaveling in Oostmolen is voor Groen uit den boze.
- We voeren een betonstop in. Er mag geen extra verharding komen. Als er toch nieuwe verharding nodig is, moet die gecompenseerd worden door op een andere plek in Aalter verharding te verwijderen.
- We koesteren onze waardevolle natuurgebieden. We maken een sterke bosgordel door de verbindingen tussen het Drongengoed, het Keigatbos, het Leen, de bossen van Aalter en het Bulskampveld te versterken met nieuwe dreven en bosuitbreiding. Het Drongengoed wordt een stilte- en donkertegebied en we verbinden het met het Bulskampveld (bijvoorbeeld langs het kanaal), zodat beide gebieden één groot landschapspark vormen. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook een belangrijke toeristische en recreatieve troef. We blijven ons verzetten tegen de plannen voor een nieuwe legerkazerne in het Drongengoed.
Goed voor de planeet én voor de portemonnee
- De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven. Gemeentelijke gebouwen worden energiezuiniger gemaakt. Het energieverbruik van deze gebouwen wordt gecontroleerd en gebouwen die veel energie verbruiken worden snel aangepakt. Nieuwe gebouwen van de gemeenten moeten klimaatneutraal zijn.
- De gemeente biedt inwoners professioneel advies voor duurzaam bouwen en renoveren. Ook energiescans maken deel uit van dit aanbod.
- In Aalter zijn er, vergeleken met de rest van Vlaanderen, veel oude huizen die niet goed geïsoleerd zijn. We willen die woningen energiezuiniger maken. De gemeente moet groepsaankopen van klimaatvriendelijke producten zoals groene energie, isolatie-materiaal en energiezuinige huishoudtoestellen ondersteunen. Voor mensen met een laag inkomen bieden we sociale leasing van huishoudelijke apparaten aan, naar het voorbeeld van Papillon in de Westhoek. Daarnaast werken we aan een systeem van voorfinanciering voor de aankoop van isolatiemateriaal. Zo kunnen deze mensen hun huizen isoleren en hun energierekening verlagen.
- Sinds 2011 is de CO2-uitstoot in de landbouwsector van Aalter toegenomen. Dit terwijl Aalter, volgens het burgemeestersconvenant, tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40% moet verminderen en tegen 2050 zelfs tot 0 moet reduceren. Daarom zijn er extra maatregelen nodig. Groen streeft naar duurzame, grondgebonden landbouw. Vee wordt hierbij voornamelijk gevoerd met lokaal geproduceerd voer. We willen de aankoop van soja en andere producten uit verre regio’s beperken. Het vee moet ook vrije uitloop hebben bij de stal of boerderij. Grote industriële landbouwbedrijven, zoals megastallen, staan we niet toe in de open ruimte. Zo kan de beschikbare landbouwgrond gebruikt worden voor grondgebonden landbouw.
- De gemeente ondersteunt korte-keten-initiatieven zoals de boerenmarkt in Aalter-Centrum. Ook stimuleert de gemeente de verkoop van lokaal geproduceerde voeding in de andere deelgemeenten met financiële en logistieke steun voor automaten bij landbouwbedrijven en in dorpscentra. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door lokaal in te kopen en de korte keten te promoten via een gids, zowel op papier als online.
- OCMW-gronden worden niet verkocht, maar gebruikt om boeren te ondersteunen die kiezen voor duurzame landbouw.
Voor een verkeersveilig Aalter
Van jong tot oud, we begeven ons allemaal in het verkeer en kennen de gevaren. Verkeersveiligheid blijft een pijnpunt en daarom is het een van onze prioriteiten. In de afgelopen jaren zijn er in Aalter veel maatregelen genomen en veranderingen doorgevoerd. Die waren echter niet altijd goed doordacht en er was geen overleg met de inwoners. Dat blijkt ook uit het fietsrapport 2024, waarin Aalter slecht scoort op het gebied van fietsen en fietsinfrastructuur. Groen wil dit veranderen.
We willen iedereen betrekken bij beslissingen over mobiliteit. Alleen zo kunnen we zorgen voor een goed mobiliteitsplan en meer verkeersveiligheid.
- Bij alle belangrijke verkeersmaatregelen is er vooraf inspraak van de mensen uit de buurt. De huidige circulatieplannen worden grondig geëvalueerd. We sturen ze bij en maken ze eenvoudiger door zinloze maatregelen te schrappen. We luisteren in het bijzonder naar kinderen, ouderen en mensen met een beperking. Als zij zich veilig voelen en zich vlot kunnen verplaatsen, zal dat ook zo zijn voor de andere weggebruikers. Tijdens werkzaamheden houden we iedereen op de hoogte van de voortgang en eventuele problemen.
- We willen geen doorgaand zwaar verkeer in onze dorpsstraten. Zo worden ze aangenamer en veiliger voor andere weggebruikers. We kiezen voor een herinrichting die duidelijk aangeeft dat doorgaand verkeer niets te zoeken heeft in de dorpskern. Dat doen we bijvoorbeeld door wegversmallingen, asverschuivingen en de aanplant van bomen. We stellen een tonnagebeperking in en zorgen ervoor dat die wordt nageleefd.
- In Knesselare is een totale herinrichting van het centrum noodzakelijk. We maken er een gezellige dorpskern van met veel groen, plekken om elkaar te ontmoeten, horeca en veilige routes voor voetgangers en fietsers.
- Zolang er geen oplossing is voor het weren van doorgaand verkeer door de dorpskern van Bellem, stellen we de Oude Gentweg opnieuw open.
- We brengen gevaarlijke plekken in kaart door te kijken naar ongevallenstatistieken, bevragingen, meldingen van inwoners ... We richten de gevaarlijkste plekken opnieuw in. Ook pakken we eindelijk de straten aan die in slechte staat zijn of niet veilig zijn voor voetgangers en fietsers. Eerst aan de beurt zijn: Museumstraat, Bierweg, Lotenhulle-straat, Heirstraat, kruispunt van Steenweg op Deinze met Lodorp en Nevelestraat, Middelweg, Hellestraat, Veldstraat en Mariahovelaan.
- Naast een parkeerplan voor auto’s maken we ook een plan voor fietsers en steps. Extra fietsenstallingen zijn hard nodig. Dat blijkt onder andere uit de gemeentemonitor. De treinstations, drukke bushaltes, winkelstraten en openbare gebouwen pakken we eerst aan. We kiezen voor fietsenstallingen die diefstal moeilijk maken en geen schade aan de fietsen veroorzaken. We houden rekening met bakfietsen, fietskarren, elektrische fietsen, steps ... We zorgen ook voor lockers om bijvoorbeeld een fietshelm, regenbroek of fietstas in op te bergen. Ook plaatsen we oplaadpunten, fietsherstelzuilen en een fietsautomaat bij de stations.
- Waar nodig voeren we bewonerskaarten in en zorgen we voor voldoende parkeerplaatsen voor mensen met een beperking.
- Aalter moet mee zorgen voor de verdere uitbouw van het openbaar vervoer in het Meetjesland. Bussen tussen dorpskernen en omliggende steden zoals Maldegem, Brugge en Eeklo moeten vaker en efficiënter rijden. De Meetjeslandse gemeenten moeten hier samen aan werken. Aalter moet hierin een voortrekker zijn. Ook de busverbindingen binnen Aalter moeten beter. De laatste bus van Aalter-Centrum naar Lotenhulle vertrekt nu op weekdagen om 17u26. Daarna kun je niet meer met de bus naar Lotenhulle of Poeke. Dat moet veranderen.
Voor een warm Aalter
Wonen in Aalter wordt steeds duurder. Groen wil ervoor zorgen dat iedereen een goede en betaalbare woning kan kopen of huren. Voor veel jonge mensen, alleenstaanden en mensen met een lager inkomen is dit nu erg moeilijk. Dat willen we veranderen.
- Met Groen zullen we leegstand en verloedering van woningen tegengaan. We starten een rollend woningfonds zoals in Antwerpen. Met dit fonds koopt Aalter verwaarloosde panden aan en renoveert ze of vervangt ze door nieuwbouw. De grond blijft eigendom van de gemeente en de vernieuwde woningen worden via een systeem van erfpacht of recht van opstal aan eerlijke prijzen verkocht aan particulieren.
- Gebouwen van de gemeente of de kerkfabrieken waarvoor geen publieke functie meer mogelijk of wenselijk is, willen we omvormen tot betaalbare en sociale woningen. We denken aan de oude bibliotheek en het oud gemeentehuis in Aalter-Centrum, het Grammenshuis en het oude Chirolokaal in Bellem, de oude pastorijen … We werken hiervoor samen met de sociale huisvestingsmaatschappij of met private project-ontwikkelaars, die met bijvoorbeeld een erfpachtovereenkomst betaalbare woonprojecten en nieuwe woonvormen kunnen realiseren. De uitverkoop van onze gemeentelijke gebouwen om dure appartementen en woonprojecten te realiseren, zetten we stop en draaien we waar mogelijk terug.
- We stimuleren nieuwe woonvormen zoals cohousing, zodat wonen ook voor zowel jong als oud betaalbaarder wordt.
- Gemeentelijke regels die betaalbaar wonen moeilijk maken zoals te grote minimum-oppervlakten voor appartementen, moeten op de schop.
- We willen dat Aalter het zogenaamde Bindend Sociaal Objectief (BSO) haalt. Dat betekent een minimum van 9 sociale woningen per 100 huishoudens. Het Vlaamse gemiddelde ligt momenteel op 4,2. In Aalter is dat slechts 2,8. Er is dus nog veel werk aan de winkel. We zorgen ervoor dat nieuwe sociale woningen steeds centraal gelegen zijn en evenwichtig gespreid over de verschillende dorpskernen.
- De speculatie met bouwgrond moet stoppen. Hierbij kopen rijke families en project-ontwikkelaars grote oppervlakten bouwgrond op. Ze laten de gronden onbebouwd liggen tot de prijs ervan voldoende is gestegen. Wie een woning zoekt, betaalt daardoor een te hoge prijs. Uit de meest recente woonbehoeftestudie van de gemeente blijkt dat er meer dan 800 kavels onbebouwd zijn. We pleiten daarom voor een activeringsheffing die eigenaars van grote aantallen onbebouwde percelen ertoe moet aanzetten om die gronden te activeren. Met deze maatregel gaan we grootschalige grondspeculatie tegen en worden woonlocaties sneller beschikbaar.
- Bij het verhuren van een woning moet er een conformiteitsattest zijn. Dat betekent dat de woning aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet. Als een woning niet voldoet, krijgt de eigenaar eerst een boete. Bij aanhoudende problemen wordt de woning ongeschikt verklaard. We zorgen ervoor dat de huurder hier niet de dupe van wordt.
Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in Aalter, ongeacht leeftijd, inkomen of achtergrond. Groen wil er in het bijzonder zijn voor de meest kwetsbare mensen in onze gemeente. Niemand mag uit de boot vallen.
- Mensen met een laag inkomen willen we voldoende financiële steun geven voor noodzakelijke uitgaven zoals kledij, verwarming en gezond eten. We doen dit op basis van objectieve criteria via zogenaamde referentiebudgetten (REMI).
- We breiden de buddywerking uit. Dat zijn vrijwilligers die anderstaligen en mensen in armoede begeleiden. Ze krijgen goede ondersteuning door het gemeentepersoneel (zoals brugfiguren of wijkregisseurs).
- Bij beslissingen van de gemeente- of de OCMW-raad kijken we altijd naar de impact op groepen die soms minder gehoord worden in het politieke debat zoals mensen in armoede, jongeren, ouderen.
- Als gemeentebestuur informeren we de inwoners van Aalter op een duidelijke, transparante en objectieve manier. Dat geldt ook voor moeilijke onderwerpen zoals het jaarlijks budget en de meerjarenplanning. We streven ernaar dat deze informatie ook mensen bereikt die niet goed met internet overweg kunnen of moeite hebben met lezen.
- We behouden en versterken de gemeentelijke dienstverlening (loketten, kinderopvang, speelpleinwerking, bibliotheek …) in alle deelgemeenten. Diensten moeten voor iedereen makkelijk bereikbaar en toegankelijk zijn. We bieden ook dienstverlening aan zonder verplichte reservatie, omdat dit soms een drempel is. Waar een gemeentelijk loket niet mogelijk is, komt de gemeente naar de inwoners met een “mobiel gemeentehuis”. Ook andere diensten proberen we mobiel te organiseren, zoals een Lijnwinkel op de markt bij de start van een schooljaar.
- We evalueren de kwaliteit van de buitenschoolse kinderopvang (BKO) en nemen maatregelen waar nodig. In de buitenschoolse kinderopvang moet altijd voldoende personeel aanwezig zijn. We stoppen met het systeem waarbij personeel van andere diensten (bibliotheek, sport ...) zomaar bij de BKO moet inspringen. Dat is niet goed voor de motivatie van het personeel en de kwaliteit van de dienstverlening.
- De gemeentelijke kinderopvang Kwakkie blijft behouden. We volgen het aantal kinderopvanginitiatieven goed op, want voldoende kinderopvang is heel belangrijk. We stimuleren nieuwe kinderopvanginitiatieven en ondersteunen hen zoveel mogelijk. We onderzoeken of er ook in andere deelgemeenten gemeentelijke kinderopvanginitiatieven nodig zijn.
- We breiden het Huis van het Kind verder uit. Jongeren die zich niet goed in hun vel voelen en hulp nodig hebben, kunnen hier terecht voor eerstelijnspsychologische hulp.
- Ook de dienst voor verslavingspreventie breiden we verder uit. We richten ons op bewustwording, preventie en eerstelijnshulp, in plaats van repressie bij probleemgebruik van bijvoorbeeld alcohol en drugs.
Voor een bruisend Aalter
Groen wil een Aalter waar het bruist van het leven en waar mensen in contact komen met elkaar. We willen daarin vooruitstrevend zijn, openstaan voor nieuwe ideeën en durven experimenteren.
- Als gemeente bieden we zelf een kwaliteitsvol cultuurprogramma aan in overleg met de verenigingen. We denken aan een filmaanbod (CinemArtA'A), theater en kunst in de straten en openbare gebouwen. We breiden de culturele dienst uit in plaats van deze af te slanken. We versterken ook de rol van de Cultuurraad als adviesorgaan voor het cultuurbeleid en de culturele programmatie.
- Het gemeentebestuur moet verenigingen helpen bij het organiseren van socioculturele activiteiten en administratieve rompslomp vermijden. Infrastructuur en materiaal zijn gratis beschikbaar. Iedereen die open activiteiten organiseert, kan gratis gebruik maken van gemeentelijke faciliteiten.
- We vernieuwen ons gemeentelijk infoblad. Het wordt een blad over alles wat er in Aalter gebeurt. We geven ruimte aan alle verenigingen en communiceren over alle evenementen. Dorpen met een eigen krant zoals GeZijtVanUrsel kunnen hiervoor financiële en logistieke steun krijgen.
- Jeugdverenigingen zijn heel belangrijk in een gemeente. Ze moeten goede lokalen en voldoende speelruimte hebben. Groen wil een snelle en duurzame oplossing voor enkele schrijnende toestanden zoals bij de KSA in Lotenhulle/Poeke. In Bellem willen we eindelijk een speelbos realiseren.
- We zorgen voor een goede begeleiding van de speelpleinmonitoren. We breiden het aanbod van de speelpleinwerking uit en maken het inclusief.
- We zorgen voor een sterke jeugddienst. We ondersteunen Jeugdcentrum Kadans zodat ze meer activiteiten en uitgaansmogelijkheden voor jongeren kunnen aanbieden. We brengen de werking van het jeugdhuis ook tot in de deelgemeenten.
- We willen dat er in elke deelgemeente minstens een bakker, slager, kruidenier en bankautomaat zijn. Startende buurtwinkels krijgen een vestigingssubsidie en advies van de gemeente. We bieden extra financiële steun om handelaars aan te trekken zoals een gevelrenovatiepremie en een premie voor werkplekken boven winkels. In Aalter-Centrum bakenen we een gezellige winkel- en wandelzone af waarin we nieuwe winkels en pop-ups aantrekken en leegstand tegengaan.
- De markt komt terug naar de Markt en de omliggende straten. Dat is de beste en gezelligste locatie en is goed voor de horeca en winkels op en rond de markt. De woensdagmarkt op de parking bij Veilige Have is minder gezellig en de middenstand heeft er geen voordeel bij.
- Samen met omliggende gemeenten lanceren we de UiTPAS, een spaar- en voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten.
- Zwemmen is een basisvaardigheid. Daarom zorgen we voor meer mogelijkheden om te zwemmen. Kinderen van 5 en 6 jaar mogen gratis zwemmen in het zwembad van Aalter. Verplichte reservatie om te zwemmen schaffen we af. Zwemmen op zondagnamiddag wordt mogelijk, zeker in de winter. We onderzoeken of we één tot twee open zwemplekken kunnen afbakenen langs het kanaal Gent-Oostende (bijvoorbeeld Zwaaikom en Overzet). Zo krijgt iedereen de kans om bij warm weer te zwemmen in open water.
- Sporten moet voor iedereen mogelijk zijn. We behouden het bestaande sportaanbod en onderhouden de gemeentelijke sportaccommodatie goed. Sportclubs met een goede jeugdwerking krijgen extra ondersteuning. We waken erover dat sportverenigingen partners en geen concurrenten van elkaar worden. Waar mogelijk plaatsen we sporttoestellen in de openbare ruimte zodat iedereen kan sporten.
- Verenigingen kunnen vrijwillig deelnemen aan de adviesraden. Hun aanwezigheid is geen voorwaarde om subsidies te ontvangen.