Nog meer voorstellen voor een warm Aalter

  • We zorgen voor voldoende opvangplaatsen voor asielzoekers in de gemeente. We voldoen minstens aan de minimale vraag van de federale overheid. Groen wil vooral kleinschalige opvanginitiatieven zoals Lokale Opvanginitiatieven (LOI’s). Ook gezinnen met kinderen moeten we kunnen opvangen.
  • We zorgen ervoor dat mensen in Aalter elkaar op verschillende manieren en plekken kunnen ontmoeten. We onderzoeken bijvoorbeeld of we in onze woonzorgcentra ook kinderopvang en studeerplekken kunnen inrichten. We zorgen dat ook kinderen met een beperking naar speeltuinen kunnen door aangepaste toestellen te plaatsen. We creëren ontmoetingsplekken voor jongeren in elke wijk. In elke deelgemeente komt er een afgesloten hondenlosloopweide. We vragen de inwoners van Aalter om ideeën in te brengen om ontmoetingen te stimuleren.
  • In openbare gebouwen, op drukke plekken en bij evenementen moeten er altijd publieke toiletten zijn. We maken een pipiplan zodat mensen altijd een openbaar of gastvrij toilet op wandelafstand hebben.
  • In het stedenbouwkundig reglement leggen we normen op voor de toegankelijkheid van appartementsgebouwen, horeca en winkels. Die gelden niet alleen voor de ingangen, maar ook voor de gangen en deuren binnenin het gebouw. Liften moeten groot genoeg zijn zodat mensen bij een dringende medische interventie zonder hulp van de brandweer geëvacueerd kunnen worden. We geven financiële en administratieve ondersteuning aan eigenaren van bestaande gebouwen die aanpassingen willen doen om de toegankelijkheid ervan te verhogen.
  • We richten een adviesraad voor toegankelijkheid op waar ook mensen met een beperking deel van uitmaken. Alle nieuwe plannen voor het openbaar domein en gemeentelijke gebouwen leggen we voor aan deze raad voor advies.
  • We blijven inzetten op digitale dienstverlening, maar je kan ook steeds terecht aan een fysiek loket. In elke deelgemeente organiseren we een Digipunt, waar op bepaalde tijdstippen een digihelper aanwezig is. De gemeente informeert en biedt cursussen aan zodat alle inwoners van Aalter veilig en zonder angst het internet kunnen gebruiken.
  • We doen praktijktesten zoals in Leuven en Gent om discriminatie op de huurmarkt te bestrijden.
  • Inschrijvingen in het bevolkings- en vreemdelingenregister gebeuren correct en zo snel mogelijk. We verzinnen geen nieuwe regels om het inschrijven van niet-Belgen moeilijker te maken.
  • Wie in Aalter verblijft zonder officieel adres (zoals woonwagenbewoners, daklozen, militairen en burgerpersoneel in het buitenland, diplomatiek en consulair personeel) krijgt snel een referentieadres om bereikbaar te zijn voor officiële instanties en om noodzakelijke toelages te ontvangen.
  • De gemeente gaat naar kwetsbare mensen toe. Zo is ze bijvoorbeeld aanwezig in de Toevlucht, bij Boeren op een Kruispunt en andere organisaties die kwetsbare mensen ondersteunen in Aalter.
  • Er wonen veel oudere mensen in Aalter. We zetten ons in om aan hun zorgnoden te voldoen en ondersteunen alle mogelijke vormen van zorgwonen en kleinschalige nieuwe woonvormprojecten.
  • We zorgen ook voor het welzijn van onze dieren. We blijven inzetten op een zwerfkattenbeleid in samenwerking met de Aalterse dierenartsen.

Terug naar het programma