In 2019 ondertekende Aalter het burgemeestersconvenant om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen ten opzichte van 2011 en tegen 2050 tot nul te brengen. Uit een meting bleek dat de uitstoot in 2020 met 1,81% was verminderd. Huishoudens zorgden voor de grootste daling, maar de transport-, diensten- en landbouwsector maakten deze inspanningen ongedaan. Een update van de cijfers in 2022, gepubliceerd in mei 2024, toont dezelfde trend. De inspanningen van het gemeentebestuur zijn onvoldoende en leveren niet het gewenste resultaat. Andere gemeenten zoals Lievegem en Deinze doen het beter. De cijfers tonen aan dat grote inspanningen nodig zijn.
Naast het verminderen van de uitstoot, moeten we ons aanpassen aan de klimaatverandering. Dat doen we door meer ruimte open te houden, meer bossen te planten, meer groen in de buurt te hebben en onze bodems beter te beschermen. We monitoren onze klimaatimpact actief en passen het plan aan waar nodig. Het klimaatplan van Aalter moet serieus genomen worden. Het mag geen 'vodje papier' blijven.
- We maken een 'Ruimte voor Aalter'-plan. Dat plan beschrijft hoe we de ruimtelijke ontwikkeling in Aalter zien. We willen zoveel mogelijk open ruimte behouden. In de dorpskernen zetten we in op verdichting, maar zorgen we ook voor genoeg groene plekken waar mensen kunnen samenkomen, spelen en sporten. We denken onder andere aan een openruimtegebied in de Charlestonstraat en in de Oostmolenstraat. Het industriegebied Moerakker wordt geschrapt.
- Het zoneringsplan zorgt ervoor dat afvalwater gezuiverd wordt en dat afvalwater en regenwater gescheiden worden. Afvalwater komt dan terecht in de riolering of moet ter plaatse gezuiverd worden. Groen wil dat het zoneringsplan integraal wordt uitgevoerd. De gemeente moet inwoners ondersteunen bij het aanleggen en onderhouden van individuele waterzuiveringsinstallaties. De opgelopen achterstand om deze IBA's te installeren moet Aalter inhalen door subsidies te geven en praktische informatie te verstrekken. Zeker in de Poekebeekvallei is dat dringend nodig.
- Aalter liet een hemelwater- en droogteplan opstellen. In dat plan staan concrete acties op maat van onze gemeente. De acties zorgen ervoor dat regenwater langzamer wegstroomt en in de bodem sijpelt. Het plan kijkt naar de risico’s en oplossingen voor zowel watertekort als wateroverlast. We zijn blij met dit plan, maar met de huidige bestuursploeg is het niet zeker of Aalter het echt gaat uitvoeren. Er zijn geen sancties wanneer het niet wordt uitgevoerd. Met Groen willen we actie ondernemen en de voorgestelde maatregelen echt uitvoeren.
- We willen de open ruimte behouden en bouwen verbieden in overstromingsgebieden. Open ruimte is heel nuttig bij zware regenval. Ze vangt het water op en vermindert zo de kans op wateroverlast en overstromingen. De open ruimte is ook nuttig bij droogte en hitte: water wordt gebufferd en grondwater wordt aangevuld. Dat helpt om droogtestress bij planten en gewassen te verminderen. De huidige verharding zorgt ervoor dat, zelfs bij veel regen, water letterlijk en figuurlijk naar de zee wordt gedragen. De IMPACT-tool van de Vlaamse Milieumaatschappij laat zien dat veel landbouwgrond in Aalter nu al last heeft van droogtestress en dat zal alleen maar erger worden. Daarom willen we samenwerken met boeren om waterbestendig aan landbouw te doen, bijvoorbeeld door gewassen te kiezen die passen bij de waterdoorlaatbaarheid van de bodemsoort. We praten ook met boeren over het verminderen van drainage of het gebruik van peilgestuurde drainage en andere initiatieven die waterbestendige landbouw vooruithelpen.
- Volgens cijfers uit 2022 behoort Aalter tot de koplopers van gemeenten die pesticiden gebruiken voor het beheer van het openbaar domein. In de helft van de andere Vlaamse gemeenten worden geen pesticiden meer gebruikt omdat ze slecht zijn voor de waterkwaliteit, biodiversiteit en gezondheid van mensen en dieren. Met Groen gaan we naar een beheer van het openbaar domein zonder pesticiden. We helpen de bewoners om hetzelfde te doen door hen te informeren over alternatieven.
- Samen met Natuurpunt werken we aan een nieuw plan voor het beheer van bermen (de stroken langs wegen). We voeren het plan uit met de hulp van de bermmeesters, wiens werking we ondersteunen en blijven uitbouwen.
- We behandelen onze straatbomen met respect. We stoppen met het willekeurig kappen van bomen. Samen met de inwoners maken we een nieuw bomenbeleid voor een gezond en gevarieerd bomenbestand. Als een boom gekapt moet worden, vervangen we die door minimaal één nieuwe boom.
- We richten een bestaande begraafplaats gedeeltelijk in als natuurbegraafplaats (bijvoorbeeld in Lotenhulle of Ursel). We onderzoeken ook of we in bestaande bossen of natuurgebieden een natuurbegraafplaats kunnen inrichten. We letten daarbij op de toegankelijkheid en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.
- We moedigen de aankoop, het beheer en de openstelling van natuurgebieden aan door subsidies te geven aan natuurverenigingen die deze gebieden beheren. Elk jaar reserveren we 1 euro per inwoner voor subsidies om natuurgebieden en bossen te kopen. Hierdoor krijgen gebieden zoals het Ganzeveld, de Vaanders, de Zouter, de Poekebeek-vallei, het Keigatbos en het Zegbroek-Kattenbos extra kansen om zich verder te ontwikkelen.
- In de buitengebieden zorgen we ervoor dat natuur, recreatie en landbouw goed samengaan. Dat doen we door trage wegen aan te leggen, bermen goed te onderhouden en kleine landschapselementen zoals heggen en poelen te behouden en toe te voegen. We letten erop dat dit zowel voor de landbouw als voor de natuur voordelen oplevert.
- We stimuleren biologische landbouw en bieden ondersteuning voor boeren die willen overstappen van gangbare naar biologische landbouw. Dat doen we door scholing en begeleiding aan te bieden.
- Er komt een landbouwraad om een duurzaam landbouwbeleid te ontwikkelen.
- We promoten duurzame voeding door in te zetten op lokale producten, biologische voeding en door Aalternaren aan te moedigen om vaker vegetarisch te eten. De gemeente geeft het goede voorbeeld door bij activiteiten altijd een vegetarische optie aan te bieden.
- Gemeentelijke eigendommen die als jachtgebied zijn ingekleurd, laten we schrappen (bijvoorbeeld de sportterreinen en speeltuin in Bellem, de speeltuin in Maria-Aalter, het Hemelrijkpark in Knesselare ...). We informeren burgers actief zodat ook zij hun eigendom als jachtgebied kunnen laten schrappen.
- Sinds juni 2024 heeft Aalter-Centrum twee deelauto’s van Cambio. We willen dit systeem uitbreiden, ook in de andere deelgemeenten. We zorgen ervoor dat andere, goedkopere autodeelsystemen ook een kans krijgen in Aalter. Het wagenpark van de gemeente moet volledig elektrisch zijn en we willen deze auto’s in het weekend en na de kantooruren beschikbaar stellen als deelauto’s. Voor mensen met een laag inkomen maken we een sociaal tarief zodat ook zij deze auto’s kunnen gebruiken.
- Groen wil in alle deelgemeenten genoeg oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen om elektrisch vervoer te promoten. We letten op de ruimtelijke inplanting en zorgen er met aangepaste tarieven voor dat auto’s niet langer parkeren dan nodig is om op te laden.
- We maken maximaal gebruik van alle projectsubsidies (provinciaal, Vlaams, Europees) om meer en betere natuur in de buurt te creëren.
- We stimuleren alle mogelijke alternatieve energiebronnen. In de eerste plaats zetten we verder in op zonnepanelen op daken. Veel van onze Aalterse daken zijn nog onderbenut. Dat kan beter.
- We ondersteunen de komst van windmolens waar dat mogelijk is. Een windstudie toont aan dat een cluster van drie tot vijf windmolens in het industriepark mogelijk is. We zoeken actief naar geschikte plaatsen voor deze windmolens en zetten in op burgerparticipatie en -coöperatie. Het verbod op kleine windmolens voor landbouwers willen we opheffen.
- We onderzoeken de mogelijkheid om een warmtenet in het industriepark aan te leggen.
- We stimuleren burgerinitiatieven op het gebied van circulaire economie zoals Repair Café, Op Wielekes en andere initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan het klimaat.