Groen wil meer doen voor fietsers in Aalter

21 November 2023

Groen wil meer doen voor fietsers in Aalter

Groen wil meer doen voor fietsers in Aalter.  Onder meer met oplaadpunten en fietsherstelzuilen op strategische plaatsen in Aalter.

Fietsen zit in de lift. Zowel woon-werkverkeer, als duurzaam transportmiddel en voor ontspanning. Aalter ligt in een mooi fietsnetwerk en met de komende investeringen en steun van de provincie zal dit nog verder uitgebreid worden.  Meer fiets- en minder autoverkeer doet ook de CO2-uitstoot dalen, in lijn met het burgemeestersconvenant waar ook Aalter op intekende.

Maar de fietsinfrastructuur in Aalter laat te wensen over:

  • Er zijn enkel in het centrum aan de kerk en aan ArtA’A publieke fietsoplaadpunten voor elektrische fietsen. Die zijn bovendien niet goed aangeduid.
  • Fietsherstelzuilen en fietspompen zijn er niet.
  • Er is evenmin een fietsautomaat, waar je een reparatieset voor een lekke band, reserveslot, binnenband, fluo-jas, fietsverlichting,…in nood kunt kopen.
  • We missen ook gebruiksvriendelijke fietsenstallingen in de centrale handelsstraten, zeker voor fietsen met niet-standaardmaten: vb bakfiets, ligfiets, fietskar,…

Raadslid Liesbeth Jodts diende daarom in de gemeenteraad van 13 november 2023  een voorstel in op de gemeenteraad om hieraan tegemoet te komen.

Het voorstel werd door de meerderheid verworpen.  Autoverkeer blijft voorgaan op milieuvriendelijk en veilig fietsverkeer in Aalter.

Groen Aalter blijft zich inzetten voor een fietsvriendelijke gemeente!