Gatenkaas langs Aalterse bomendreven

20 Oktober 2019

Gatenkaas langs Aalterse bomendreven

Afgelopen september liep inwoner Bart Dobbelaere alle verharde wegen van Maria-Aalter af om de bomen te inventariseren. ‘Het viel me op dat er heel wat plekken zijn waar bomen verdwenen zijn en niet vervangen werden’ zegt Bart. ‘Ik ben een man van cijfers en wou eens nagaan of dit echt een probleem was. En wat blijkt: 15% van de plaatsen langs straten, lanen en dreven in Maria-Aalter zijn niet beplant, waar ze eigenlijk wél beplant moeten zijn. Het gaat over een tekort van minstens 455 bomen. Kaas met gaten dus in onze dreven, straten en lanen. Daar moeten we toch iets aan kunnen doen’.

Met deze vaststelling ging Groen Aalter aan de slag. Maandag stelt Mieke Schauvliege op de gemeenteraad voor om een bomenplan op te stellen voor het hele grondgebied van Aalter.  ‘Bomen in straten en dreven komen er niet vanzelf. We moeten echt een strategie opstellen om te zorgen dat als een boom afsterft, valt of beschadigd is en niet meer kan overleven, hij vervangen wordt.’

“Het klopt, niet alle bomen zijn in beheer van de gemeente. Maar ook particuliere eigenaars van bomen langs straten moeten een vergunning aanvragen om te kappen. Opleggen dat er opnieuw aangeplant wordt en dit dan nadien ook controleren, is ook een taak van het gemeentebestuur’, aldus Mieke Schauvliege.

Bomen zorgen voor gezonde lucht, zijn goed voor het klimaat en de natuur. Op de plaatsen waar er ruimte voorzien is voor bomen, moeten we er voor zorgen dat ze er effectief staan en optimaal verzorgd worden. Op dit moment weten we niet hoeveel straat-, laan- en dreefbomen er in Aalter zijn. Die kennis, van zowel de hoeveelheid als de gezondheid van de bomen, is heel belangrijk voor de veiligheid van de omwonenden en weggebruikers. Werk aan de winkel dus. Daarom stelt Groen Aalter maandag voor om een bomeninventaris met gezondheidsbeoordeling voor de hele gemeente op te makenen bomenbeleid- en beheerplan op te stellen.

In afwachting van richtlijnen uit het bomenplan, vullen we alle lege bomenplaatsen in dreven, lanen en straten op met bomen.

 

Contact 

Mieke Schauvliege - [email protected] - 0479 34 40 17