Groen lokt de fietser naar Aalter

22 Maart 2019

Groen lokt de fietser naar Aalter

Aalter is een knooppunt van openbaar vervoer en wil een aantrekkelijk en levendig winkelcentrum zijn. Steeds meer bewoners van de verschillende deelgemeentes willen Aalter kunnen bereiken. De files op piekmomenten rond Aalter-Brug e.a. worden steeds langer, de parkeerproblemen rond het station worden nijpender. Het alternatief van de fiets is ideaal. Als de lang beloofde fietsbrug over het kanaal er eindelijk zou komen, wordt Aalter nog meer bereikbaar per fiets. Ware het niet dat fietsers bezorgd zijn om hun fiets onbeveiligd achter te laten aan het station of in de winkelstraat.  

Het huidige bestuur wil investeren in dure ondergrondse parkings voor auto’s. Groen legt andere prioriteiten. Daarom deden we tijdens de gemeenteraad van 11 maart drie voorstellen om van Aalter een fietsvriendelijke gemeente te maken.

  1. We willen meer fietsstallingen in de Stationsstraat om een extra stimulans te geven aan de lokale handel. In plaats van een dure ondergrondse parking te bouwen, geloven wij dat een investering in diefstalveilige fietsstallingen veel meer zal bijdragen aan een bruisend centrumleven. Er kunnen extra fietsstallingen komen op de oude site van de muziekschool, op de parking van de Boomgaard …
  2. Ook de NMBS moet investeren in een bereikbaar station, niet alleen met de auto (wat nu al een probleem is), maar ook met de fiets. Fietsers moeten met een gerust hart hun fiets kunnen achterlaten. Daarom wil Groen dat het bestuur van Aalter dit punt prioritair op de onderhandelingstafel met de NMBS legt: comfortabele en veilige fietsstallingen aan het station.
  3. Tenslotte stelt Groen voor om als gemeente een initiatiefnemende rol te nemen in het organiseren van een groepsaankoop voor elektrische fietsen. Het zal voor alle burgers de drempel verlagen om de investering te doen. Tien/vijftien kilometer met de fiets wordt voor veel burgers haalbaar, zeker als ze weten dat ze hun vehikel veilig kunnen achter laten. Aalter kan samenwerkingsverbanden opstellen met externen, maar ze kan ook zelf initiatief nemen. Door de juiste voorwaarden op te nemen in de groepsaankoop, kunnen we lokale fietshandelaars een duwtje in de rug geven.

We konden tijdens de gemeenteraad niet rekenen op de steun van de meerderheidspartijen. Toch blijven we ijveren voor meer comfort en veiligheid voor de fietser in Aalter.

 

Meer info: Ann Depoortere - 0494 39 57 80 - [email protected]