Groene pluim voor Atletiekclub Halestra

30 Januari 2012

Groene pluim voor Atletiekclub Halestra

Groen Aalter reikte op vrijdag 23 januari 2012 de Groene pluim uit aan . De voorbije jaren kozen we voor een milieuvriendelijke landbouwer, vzw de Toevlucht die minderbedeelden in onze gemeente ondersteunt en vorig jaar voor Cinema Capitole. Met deze brede waaier aan nominaties willen we ook aantonen dat groen werkt voor iedereen. Dit jaar kozen we er voor om een sportclub te nomineren. Sport is voor Groen belangrijk, zowel op competitief, recreatief als sociaal vlak. Halestra slaagt er wonderwel in om een gezond evenwicht te vinden tussen deze verschillende doelstellingen.

atletiekclub Halestra

Al meer dan 50 jaar zet deze sportvereniging de mensen aan om te bewegen. Maar het is sinds 1978, onder impuls van Diederik Van Ooteghem die ons jammer genoeg een paar jaar terug te vroeg verliet, dat de club een nieuwe adem krijgt.
En dat het een echte Aalterse club is, lees je in de naam Halestra, de oudste benaming voor het 'gehucht' Aalter stamt uit de Romeinse periode.

Heel speciaal aan Halestra is, dat ze naast een competitieve werking, ook veel aandacht aan recreatieve sportbeoefening besteden. Iets wat weinig clubs doen en dat toch heel belangrijk is. Door Halestra is 'Start to Run' een begrip geworden in Aalter. Sinds 2003 organiseert Halestra jaarlijks minstens een start to run sessie. Al meer dan 1400 Aalternaren vonden zo de weg naar de atletiek.
Maar natuurlijk wordt ook de competitie niet vergeten. 87 wedstrijdatleten hossen van de ene wedstrijd naar de andere. En de sportieve resultaten mogen gezien zijn.

Naast Start to Run, wordt jaarlijks ook de Memorial Diederik Van Ooteghem georganiseerd. Dit jaar met bijna 1500 deelnemers; meteen ook de grootste atletiekwedstrijd uit het meetjesland, waar jong en oud kunnen aan deelnemen. Ook deze memorial is een combinatie van competitie en recreatie en is één van de hoogtepunten van het sportief jaar van Halestra.

En om hun sociaal engagement nog meer kracht bij te zetten, werd in 2010 voor het eerst een paralympics voor blinden en slechtzienden georganiseerd. In maart 2012 wordt deze wedstrijd voor de tweede keer georganiseerd.

Een gezond Aalter is een sportief Aalter en daar draagt Halestra zeker toe bij. Ook het sportbeleid in Aalter moet erop gericht zijn om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te zetten. Competitief, maar zeker ook recreatief. Jong en oud. In Aalter centrum maar ook in de deelgemeentes. Hier kan nog heel wat gebeuren. Iedereen kent de erbarmelijke toestand van de voetbalkantines o.a. in Maria Aalter of van de kleedkamers van het voetbalterrein te Aalter. De Finse piste is een echt Aalters project. Het wordt al jaren beloofd, heeft al in meerdere begrotingen gestaan, de meerderheid heeft er al verschillende keren mee uitgepakt,? maar ze is er nog steeds niet. Ook in 2012 staat het project op de begroting. Hopelijk geven de komende verkiezingen een voldoende duw aan het dossier!

Groen Aalter probeert al jaren te wegen op het sportbeleid. We hopen dat deze groene pluim het Aalterse sportbeleid kan inspireren. Want dat is wat we moeten doen, sport toegankelijk maken voor jong en oud, competitief en recreatief, overal.

Groen Aalter
Liesbet Denys, Marleen Defruyt, Seppe Santens, Mieke Schauvliege en Jef Tavernier