Groen!e Pluim voor Cinema Capitole

24 Januari 2011

Groen! Aalter reikte op vrijdag 21 januari 2011 de Groen!e pluim uit aan Jean-Claude Maes van Cinema Capitole. Groen! Aalter koos dit jaar voor de cinema Capitole omdat Jean-Claude Maes erin geslaagd is om en een aantrekkelijke programmatie uit te bouwen. Hij maakt de film

film terug op de kaart te zetten in Aaltertoegankelijk voor iedereen door een laag tarief te vragen en door extra voorstellingen voor vzw de Toevlucht te organiseren.
Met zijn filmzaal maakt hij (film)cultuur ook heel nabij. Je hoeft er niet voor naar de stad, je kan gewoon je fiets op en een film meepikken. Een vorm van duurzame cultuur.
We willen hem ook belonen voor zijn ondernemerschap en durf om de zaal terug te openen. Door zijn inzet is de deze zaal gered van de sloop en werd zo een stukje behouden.

De Capitole is een voorbeeld voor het Aalterse cultuurbeleid, want van toegankelijke en kwaliteitsvolle cultuur in Aalter is nauwelijks sprake. Cultureel beleid in Aalter blijft veelal beperkt tot ondersteuning voor de verenigingen. Dat is belangrijk. Maar voor Groen! is er heel wat meer mogelijk: een gedurfde, afwisselende programmatie waar iedereen aan zijn trekken komt en die toegankelijk is voor elke Aalternaar. Andere gemeentes zoals Eeklo, Tielt, Evergem, Maldegem,... doen het een pak beter. Een cultureel beleid is ook werk maken van een degelijke en kwaliteitsvolle muziek- en tekenacademie. Dat is ook een goede bibliotheekwerking uitbouwen. En ook voor deze dingen goede en kwaliteitsvolle locaties voorzien. Een cultureel beleid is ook mensen aanzetten om kunst te beleven en te bedrijven.
Groen! Aalter probeert al jaren te wegen op dit beleid. We hopen dat deze groene pluim het Aalterse cultuurbeleid kan inspireren. Want dat is wat we moeten doen, cultuur toegankelijk maken voor iedereen, uitdagend en dichtbij.

Groen! Aalter
Liesbet Denys, Marleen Defruyt, Seppe Santens, Mieke Schauvliege en Jef Tavernier