Jacht op damherten in Drongengoed: totaal gebrek aan communicatie en transparantie

17 December 2019

Vandaag (17/12/2019) organiseert het Agenschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de gemeente Aalter en Maldegem een jacht op damherten. Over deze jacht wordt vandaag tijdens de actie gecommuniceerd. In aanloop hiervan werd, de afgelopen dagen een doorgangsverbod aangekondigd. De bezoekers en omwonenden van het Drongengoed zijn heel bezorgd en verontwaardigd. Facebook ontploft als het ware. Logisch als je wel allerlei signalen ziet van een grootschalige actie, maar geen enkele info krijgt. Inspraak is al helemaal niet voorzien.  

De damhertenpopulatie in het Drongengoed is groot. Ze veroorzaakt schade aan de boomteelt- en landbouwgewassen in de omgeving van het Drongengoed. Het is dan ook vanuit die hoek dat de vraag gesteld werd om de populatie in te perken. Hoe groot de populatie precies is, is niet duidelijk. Objectieve telgegevens worden niet meegedeeld. Grootschalige acties zijn enkel aanvaardbaar als deze gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens van de evolutie van de populatie op middellange termijn (5 à 10 jaar).

Groen distantieert zich van deze actie. We pleiten in de eerste plaats voor preventieve acties zoals de afscherming van plantages om schade maximaal te voorkomen. Als er tot afschot overgegaan moet worden omwille van overmatige schade aan land- en tuinbouw, dan kan dat alleen maar na grondig wetenschappelijk onderzoek. De communicatie hierover moet transparant, duidelijk en vooraf gebeuren. Nu wordt gecommuniceerd tijdens de slachtpartij.

Groen Aalter riep gisteren in de gemeenteraad de gemeente Aalter op om af te zien van de medewerking. Mieke Schauvliege, Vlaams Parlementslid contacteerde ook de top van de N-VA om te vragen deze actie af te blazen. Ze zal in het parlement minister Zuhal Demir over deze aanpak bevragen om te voorkomen dat dit nog op een dergelijk onzorgvuldige wijze aangepakt wordt.

 

Meer info - [email protected] - 0479 34 40 17