Michel Verstraete tijdelijk in de Aalterse gemeenteraad

11 September 2017

Michel Verstraete tijdelijk in de Aalterse gemeenteraad

Begin augustus beviel gemeenteraadslid Sarah Verniers van een zoontje, Jakob. Sarah zal zich de komende maanden focussen op het moederschap en laat zich in de gemeenteraad tijdelijk vervangen. Michel Verstraete neemt haar plaats in. Michel is 63 jaar en woont in Lotenhulle. Zijn enthousiasme voor groene politiek deelt hij met zijn zoon. Arnaud Verstraete zetelt sinds 2014 voor Groen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Hij schudde in Brussel stevig aan de politieke boom, eerst door de achterkamerpolitiek rond het Eurostadion aan te kaarten en vervolgens door het Samusocial-schandaal bloot te leggen. De "oude politieke cultuur" en het alternatief van Groen in Bussel hebben heel wat gelijkenissen met de situatie in Aalter. Tijd om beide heren aan het woord te laten.  Eerst en vooral: wie stak wie aan met de politiek microbe?

Arnaud: mijn pa volgde altijd de politiek en was vaak verontwaardigd over wantoestanden en onrechtvaardigheid. Dat rechtvaardigheidsgevoel heb ik zeker van hem overgenomen.

Michel: Arnaud was wel de eerste om zelf de stap te zetten naar de politiek, om ook echt iets te doen met die verontwaardiging. Hij heeft mij daarna overtuigd om mee te doen bij de vorige lokale verkiezingen in Aalter.

 

Waarom Groen?

Michel: Groen staat voor langetermijnoplossingen, die nu goed zijn en ook voor de komende generaties. Nu mijn vrouw en ik op pensioen zijn, brengen we veel tijd door met de kleinkinderen. Met mijn engagement bij Groen werk ik mee aan een betere toekomst voor de kleinkinderen en hun kinderen, dat geeft me hoop en energie.

Arnaud: Dat is het. Groen staat voor een andere vorm van politiek. Niet alleen met jezelf bezig zijn, maar het algemeen belang voorop stellen, ook dat van de volgende generaties.

 

Arnaud, jij verzet je tegen de oude politieke cultuur in Brussel. Kan je kort zeggen waarom die niet meer deugt en hoe de "nieuwe politiek" er volgens Groen moet uitzien?

Arnaud: Oude politieke cultuur, dat gaat over mensen die meer bezig zijn met hun eigen belang en met macht dan met het algemeen belang. Ze cumuleren functies om meer macht te verwerven. Ze begonnen misschien ooit met goede intenties, maar die hebben plaats geruimd voor zelfbediening en zelfbehoud. Samusocial werd bijvoorbeeld ooit opgericht om daklozen te helpen. Dat gebeurde tot op zekere hoogte wel, maar vooraanstaande en goedbetaalde socialisten verrijkten zichzelf daar op kap van de meest kwetsbaren, onaanvaardbaar gewoon.

Groen staat voor een nieuwe politiek, die eerlijker, gezonder en menselijker is. Het algemeen belang komt op de eerste plaats. Eenvoud en transparantie zijn daarbij essentieel. Eén politieke job volstaat voor één persoon. Het werk van de overheid moet makkelijk te volgen en te controleren zijn. 

 

Michel, hoe zit dat in de Aalterse politiek?

Michel: Iedereen die de Aalterse politiek een beetje volgt, voelt wel aan dat het algemeen belang niet altijd op de eerste plaats komt. De heraanleg van de Steenweg op Deinze en Heirstraat heb ik op de voet kunnen volgen. In plaats van vooruit te denken, heeft men daar kortzichtige beslissingen genomen op maat van projectontwikkelaars. Elke beschikbare vierkante meter moest volgebouwd worden. Hierdoor bleef er geen plaats meer over voor een fietspad langs de Steenweg in het dorpscentrum. Er werden miljoenen euro's gespendeerd aan de heraanleg van de weg, maar voor fietsers blijft de situatie bedroevend.

In een opiniestuk in Knack somden we onlangs enkele andere Aalterse voorbeelden op, denk aan de huisvesting van de politie in de gebouwen van de broer van de burgemeester. Dat ademt allemaal de ons kent ons sfeer van die oude politieke cultuur.

 

Herkenbaar, Arnaud?

Helaas wel (lacht). Het Eurostadion is zo'n voorbeeld waarbij politici onderonsjes regelen met vastgoedspelers. De winnaars in die aanpak zijn enkele vastgoedspelers en de betrokken politici, de belastingbetaler mag de kosten op zich nemen. We moeten daar echt vanaf. Voetbal is een fantastische sport en de Rode Duivels zien spelen is vandaag meer dan ooit puur genieten. Zij zijn geëvolueerd naar een topniveau, de politiek moet dat ook kunnen.

Groen wil ook een stadion dat voldoet aan de hedendaagse normen, maar wel één dat op een eerlijke en transparante manier tot stand komt. Dat vraagt iets meer werk in het begin, maar het resultaat zal veel beter zijn.

 

Welke oplossingen stelt Groen in Brussel voor die ook in Aalter nuttig kunnen zijn?

Michel: Een frisse nieuwe wind zou ook in de Aalters politiek wel deugd doen denk ik. Er staan talentvolle en ervaren groenen klaar die Aalter maar wat graag willen laten proeven van een beleid dat de bevolking op de eerste plaats zet. Daarom gaan we dit jaar langs in alle dorpskernen. We spreken zo veel mogelijk mensen aan om te vragen hoe we hun straat, wijk of dorpskern kunnen verbeteren. Op basis daarvan legden we onze voorstellen voor aan de gemeenteraad. Het ging voor Poeke o.a. om het weren van zwaar verkeer en het inrichten van een kunstenpad door het dorp en het kasteeldomein. Voor Maria-Aalter vroegen we o.a. aanpassingen in de Blekkervijverstraat en Wingenestraat en om het uitbreiden van de mogelijkheden om te spelen en te genieten in de natuur. Voor Bellem ging het o.a. om het voorzien van betere fietspaden en het opfrissen van bijv. de Museumstraat. Aalter-Brug en Lotenhulle komen later dit jaar op de agenda van de gemeenteraad. Ook hier luisteren we naar de inwoners en komen we met voorstellen waar iedereen beter van wordt.

Arnaud: In Brussel zetten we de levenskwaliteit van de bewoners op de eerste plaats en dat is bij de Aalterse groenen ook zo. De concrete invulling is lokaal anders, maar het einddoel is hetzelfde. In Brussel zijn jobs, onderwijs, mobiliteit en samenleven onze prioriteiten. Met onze aanpak willen van Brussel een plek maken waar je jong kunt zijn en waar je oud wilt worden.

Michel en Arnaud Verstraete

Arnaud, ondertussen heb je toch al het een en het ander gezien en gehoord op het politieke toneel. Welke raad zou je jouw vader willen meegeven voor zijn passage in de Aalterse gemeenteraad?

Hij heeft een zeer goed contact met de mensen. Groen heeft de wind in de zeilen, het is het goede moment om duidelijk te maken welke positieve projecten Groen heeft voor Aalter.

 

En welke goede raad zou een vader nog aan zijn zoon willen meegeven?

Doe zo voort, wij zijn trots! (lacht)