Pleegzorg

13 Mei 2025

Pleegzorg

"Geef pleegzorg de plaats die het verdient”

Op de gemeenteraad van 12 mei vroeg raadslid Jelle Mestdagh om van Aalter een pleegzorggemeente te maken. Meer inspanning is nodig om pleegzorg in onze gemeente te ondersteunen. Dat vindt hij niet alleen: Kristel Roelandts, pleegmama voor crisisopvang uit Aalter-Brug, spreekt uit ervaring en vormde de inspiratie voor het initiatief.

 

Wachtlijsten

In Vlaanderen wonen meer dan 10.000 kwetsbare kinderen en jongeren in een pleeggezin. Toch blijkt dat helaas niet voldoende. Op vandaag staan nog steeds meer dan 1.000 kinderen en jongeren op de wachtlijst voor een pleeggezin. In Oost-Vlaanderen alleen gaat het om meer dan 200 kinderen en jongeren. “Dat mogen we niet aanvaarden” stelt Jelle Mestdagh. “Elk kind op de wachtlijst is er 1 te veel. Op alle niveaus moeten we ons inspannen om dit op te lossen.”

 

Aalter moet meer doen

Aalter telt volgens cijfers uit 2023 slechts een 30-tal pleeggezinnen. Dat is in verhouding tot het inwonersaantal minder dan één vijfde van het Oost-Vlaamse gemiddelde. Er is dus veel ruimte voor verbetering.

En niet alleen op vlak van aantallen. Kristel Roelandts woont in Aalter-Brug en vangt als pleegouder kinderen op in crisisopvang. Vaak nog baby’s of erg jonge kinderen komen bij haar terecht en maken tijdelijk deel uit van haar gezin, tot er een permanent plekje wordt gevonden. Meestal gaat het om slechts een paar maanden waarna er opnieuw een ander kindje bij haar komt wonen. Ze getuigt over de administratieve moeilijkheden die ze op vandaag ondervindt:

“Door de vele wissels en korte periodes is vooral de wachttijd bij de inschrijving echt een probleem. Enkele weken wachten lijkt misschien niet veel, maar veel langer dan dat zijn ze niet bij mij. En zonder die inschrijving heb ik geen recht op kinderbijslag, dan moet ik het doen met €17 per dag. Dat dekt de kosten niet. Ik doe dit met hart en ziel, maar een bijzonder statuut voor snellere inschrijving zou een enorm verschil maken. Meer aandacht is nodig.”

 

Pleegzorggemeente worden

Om op lokaal niveau het verschil te maken kunnen steden en gemeenten via het label ‘pleegzorggemeente’ actief de samenwerking aangaan met Pleegzorg Vlaanderen en via een concreet actieplan tonen dat zij pleegzorg beter willen ondersteunen. Intussen sloten al 34 van de 50 steden en gemeenten in Oost-Vlaanderen zich aan bij het initiatief. Maar Aalter is daar vooralsnog niet bij.

Groen Aalter vraagt dan ook om de gemeente nu wel een pleegzorggemeente te maken.

“Aalter kan en moet duidelijk meer doen” besluit Mestdagh. “Meer ondersteuning en waardering voor pleegouders is nodig. Laten we pleegzorg de plaats geven die het verdient.”