Resultaten van de telraamactie Aalter - Auto’s en vrachtwagens maken de schoolomgeving onveilig

21 September 2020

Resultaten van de telraamactie Aalter - Auto’s en vrachtwagens maken de schoolomgeving onveilig

Sinds augustus is Groen  Aalter gestart met een telraamactie op verschillende plaatsen in Aalter Centrum. Deze telramen meten objectieve gegevens over het verkeer. Met Telramen, kleine meettoestelletjes die je aan een raam kleeft, brengen de vrijwilligers verkeersstromen in kaart. De resultaten zijn voor iedereen vrij te raadplegen via telraam.net.

De Telramen meten (bij daglicht) hoeveel verkeer er passeert en in welke richting. Daarbij wordt een opdeling gemaakt in voetgangers, fietsers, auto’s en grote voertuigen. De resultaten geven ook een indicatie van de snelheid van het verkeer op elke locatie.

Uit de metingen in de periode van 24 augustus tot 6 september bleek dat in de Kouter (schoolomgeving) 4% voetgangers, 10 % fietsers, 76% auto's en 10% vrachtwagens de Kouter passeerden. In absolute cijfers is dat voor een doorsnee schooldag in de zomer (vb. 4 september), 205 voetgangers, 625 fietsers, 3752 auto’s en 523 vrachtwagens en bussen! Een dergelijke  situatie vinden we in de Weibroekdreef en de Sint-Maria-Aalterstraat. Je kan alle metingen in Aalter zien op www.telraam.net. "Deze resultaten zijn nog veel erger dan we zelf al vreesden. Hoe kunnen kinderen nog zich veilig voelen op weg naar school als er dagelijks duizenden auto’s voorbijrijden in een veel te smalle straat nabij school?", vraagt gemeenteraadslid Peter Cornelis zich af. "Daarom stelden we op de gemeenteraad aanpassingen voor om de situatie veiliger te maken."

Veel bewoners en kinderen vertellen ons ook hoe gevaarlijk de situatie is. Dat wordt trouwens ook bevestigd door het Fietsrapport 2020 opgemaakt door de Fietsersbond in opdracht van de Vlaamse Overheid. In de categorie van gemeentes tussen de 20 000 en 50 000 inwoners, haalde Aalter de 57ste plaats van de 72 gequoteerde gemeentes. Een slecht rapport dus.

Op de gemeenteraad van maandag 14 september stelde Groen op basis van deze voorstellen maatregelen voor om veiliger verkeer te organiseren voor fietsers en voetgangers: In de Kouter willen we een fietsstraat en eenrichtingsverkeer (tussen Sint-Gerolflaan en de Stationsstraat), in de Weibroekdreef willen we een fietsstraat vanaf de Stationsstraat tot de Warandestraat. En in de Sint-Maria-Aalterstraat willen we een fietsstraat vanaf de Europalaan tot de Stationsstraat. En we willen daar een eenrichtingsverkeer vanaf de Stationsstraat tot de Ijzerstraat.

Voor meer info kan je terecht bij:

Mieke Schauvliege - [email protected] - 0479 34 40 17

Peter Cornelis - [email protected] - 0473 55 08 32