Groen pleit voor gemeenteraadscommissies

12 Februari 2025

"Tijd voor echte debatten, niet voor politiek duw- en trekwerk."

Bij de start van een nieuwe legislatuur hoort een stevig huishoudelijk reglement dat de samenwerking in de gemeenteraad bepaalt. Voor Groen is één zaak duidelijk: belangrijke beslissingen verdienen een grondige voorbereiding en een open debatcultuur. Daarom stelt de partij voor om vier gemeenteraadscommissies op te richten: Algemeen Beleid, Mobiliteit, Omgeving en Wonen.

‘Te vaak worden ingrijpende beslissingen er zonder degelijke toelichting doorgeduwd,’ zegt fractieleider Mieke Schauvliege. ‘Dat moet anders. Door commissies op te richten, krijgen we de kans om dossiers diepgaand te bespreken, experten te horen en écht van gedachten te wisselen. Dat verrijkt het politieke debat en leidt tot beter doordachte beslissingen waar elke Aalternaar bij wint.’

 

Vier commissies voor een sterker beleid

De komende maanden wordt het beleidsplan voor de hele legislatuur vastgelegd in een meerjarenplan. Dat document bepaalt de toekomst van Aalter en vraagt om serieuze voorbereiding. Denk maar aan het bijsturen van het circulatieplan, het opstellen van een nieuw beleidsplan ruimte of de dringende nood aan een beter woonbeleid.

Daarom stelt Groen vier gemeenteraadscommissies voor:

Commissie Algemeen Beleid: volgt de meerjarenplanning nauw op.

Commissie Mobiliteit: evalueert en begeleidt de aanpassingen aan het circulatieplan.

Commissie Omgeving: buigt zich over het nieuwe beleidsplan Ruimte voor Aalter.

Commissie Wonen: werkt aan haalbare oplossingen voor betaalbaar wonen.

 

Een bureau van de gemeenteraad: samenwerken over de partijgrenzen heen

Naast de commissies pleit Groen ook voor de oprichting van een bureau van de gemeenteraad, waarin de fractieleiders van alle partijen samenkomen. Dit bureau evalueert de werking van de gemeenteraad en ondersteunt de voorzitter, met als doel een constructiever politiek klimaat.

 

Adviesraden moeten zelf hun voorzitter kiezen

Tot slot vindt Groen het absurd dat de gemeenteraad bepaalt wie een adviesraad leidt. ‘Een adviesraad moet autonoom advies kunnen geven. Dat betekent ook dat ze zelf hun voorzitter kiezen,’ aldus Schauvliege. ‘Schoonmoeder spelen, dat kan toch niet de bedoeling zijn?’

 

👉 Meer info: Mieke Schauvliege – [email protected] – 0479 34 40 17